fbpx

Napoleon Challenge

Wil je een heerlijke traditionele Oekraïense taart proeven? Geef jij een feestje? Of wil je je vrienden, familie of collega’s uitnodigen voor een kopje koffie met een puntje ambachtelijk huisgemaakte Napoleon taart? Deze taart is biologisch en bevat pure ingrediënten, zoals: bloem, melk, roomboter, rietsuiker en eieren.

Napoleon Challenge is een goede doel initiatief van Yogastudio Mierlo ter ondersteuning van een Oekraïense vluchteling Svetlana, die ook nog een beperking heeft en verblijft op een locatie voor Oekraïense vluchtelingen met gezondheidsproblemen in Valkenswaard.

Hier is het verhaal van Svetlana:

“Bijna mijn hele leven droom ik van een eigen plekje. Toen mijn ouders stierven, namen oneerlijke mensen het appartement van mijn ouders in Charkov door bedrog in.”

Van de redactie: in de jaren negentig werden duizenden mensen in voormalige Sovjet Unie landen dakloos vanwege bloeiende criminaliteit in de makelaardij.

“Ik werd werkelijk op straat gezet. Maar ik was nooit een zwerver. Ik werkte en huurde een kamer. Totdat ik in 2006 ziek werd. Dit is een ziekte van het cerebellum van de hersenen, die verantwoordelijk is voor de coördinatie van beweging en voor het spraakapparaat. Natuurlijk kon ik fysiek niet meer werken. Ik kreeg een uitkering. Met dit geld kon ik de huur niet meer betalen aangezien de sociale invaliditeitsuitkering in Oekraïne erg laag is.

En weer zat ik zonder dak boven mijn hoofd. Ik vond een baptistenkerk. Ik heb daar vele jaren gewoond totdat de oorlog in Oekraïne uitbraak. Op de vierde dag van de oorlog zette de leiding van de kerk, de pastoor zelf, me in een auto en bracht me naar een bejaardentehuis. Dit is de meest nare plek die ik ooit gezien heb.”

Van de redactie: bejaardentehuizen in Oekraïne en in Nederland zijn niet te vergelijken. Ik zou niemand wensen om daar terecht te komen.

“Met de hulp van openhartige mensen ben ik in Nederland terecht gekomen. Ik ben dankbaar aan iedereen en voor alles wat voor mij hier gedaan wordt. Hier kan ik mijn passie volgen en bakken. Lekkernij maken is alles wat ik wil. Ik hoop hiermee een beetje te sparen zodat ik in ieder geval de eerste periode bij terugkomst in Oekraïne niet naar die nare plek hoef te gaan.”

Wat houdt Napoleon Challenge in?

Wil je Svetlana steunen, bestel dan een taart bij haar en nodig je vrienden, familie of collega’s uit. Trakteer ze op een heerlijke taart en vertel ze over deze challenge. Wellicht wilt iemand deze challenge accepteren en ook zijn of haar vriendenkring uitnodigen om van de taart te genieten en Svetlana te steunen. Het is ook nog gezellig!

Hoe maak jij een bestelling?

  1. Kies een taart.
  2. Stuur een WhatsApp berichtje naar Svetlana in het Nederlands (ze gebruikt een vertaalprogrammaatje). Vermeld daarbij welke taart je wil en wanneer je het wil komen ophalen. Haar telefoonnummer is: +380 66 297 5812
  3. Haal je taart op en betaal ter plekke. Het adres is: Scottstraat 1, 5554 PZ, Valkenswaard.
  4. Geniet van de tijd met je vrienden en bedankt voor je steun!

Svetlana’s Taarten:

Alle taarten kosten €35 en zijn voldoende voor 10-12 mensen. Je kunt ook andere smaken bestellen.

Klassieke Napoleon Taart met vanille crème.
Blauwe bosbes met Mango Vulling
Chocolade Honingtaart met Monchou vulling.
American Pie.